Op het moment dat je naar Beijing reist krijg je te maken met het enige klimaattype dat vernoemd is naar het land waar het onder andere voorkomt: het Chinaklimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger behoort dit klimaat tot de gematigde C-klimaten. In het geval van Beijing is er sprake van een warm Chinaklimaat, dat aangeduid wordt met de lettercombinatie Cwa. Kenmerkend voor dit klimaattype is dat de natste maand in de zomer tenminste 10 keer zoveel neerslag kent dan de droogste wintermaand. Daarnaast moet de warmste maand van het jaar een minimale gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius kennen. Het derde criterium is dat de koudste maand een gemiddelde temperatuur moet hebben die tussen de -3 en 18 graden Celsius ligt. Beijing voldoet ruimschoots aan al deze criteria
Het weer in Beijing
Invloeden op het klimaat van Beijing
Beijing heeft door de geografische omstandigheden te maken met een aantal factoren die van invloed zijn op het weer in Beijing en het daarmee samenhangende klimaat. Zo is Beijing omringd door bergen, wat meerdere effecten ten gevolge kan hebben. Wind kan bijvoorbeeld tegengehouden worden of juist een accelererend effect hebben. Achter de bergen ligt woestijn dat het weer in Beijing af en toe ook beïnvloedt. Dat gebeurt dan in de vorm van zandstormen die het dagelijks leven voor een dag of een paar dagen in hun greep kunnen houden. Dit effect zie je vooral in de lente. De ligging ten zuiden van Siberië zorgt er in de winter voor dat het relatief koel en zeer droog is in Beijing. De wind waait dan ook relatief veel vanuit de noordelijke richting. In de zomer is het de moesson die grote delen van Zuidoost-Azië in zijn greep houdt die ook invloed heeft op het weer in Beijing.
Grillig weer
Het weer in Beijing vertoont qua grilligheid duidelijke overeenkomsten met een landklimaat. Van dag tot dag kunnen er flinke verschillen in temperatuur voorkomen en ook binnen een zelfde etmaal is het verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur soms enorm. Bij de neerslag zie je die grilligheid eigenlijk alleen maar in de nattere moessonperiode.
Winter in Beijing
De wintermaanden zijn koud en droog in Beijing. Overdag ligt de temperatuur dan vaak ergens rond het vriespunt en in de nacht vriest het meestal matig tot streng. De winterperiode is echter ook een zeer droge periode in Beijing. Neerslag valt er amper. Vooral in de maanden december, januari en februari is de hoeveelheid neerslag vaak te verwaarlozen. Door de lage temperaturen valt het dan meestal wel in de vorm van sneeuw. Dat het een droog seizoen is merk je ook aan de relatieve luchtvochtigheid. Die ligt in deze periode gemiddeld rond de 45-50 procent, terwijl die in het zomerseizoen oploopt naar gemiddeld 75 tot 80 procent.
Mocht je de pech hebben dat er een zeer sterke en koele stroming van Siberische lucht richting Beijing waait dan kun je te maken krijgen met diepvriestemperaturen van tegen de min twintig graden in de nacht. Echt vaak komt dit gelukkig niet voor. Als de kou gepaard gaat met een hardere wind dan kan de gevoelstemperatuur wel erg onaangenaam zijn.
Lente in Beijing
Het voorjaar is in Beijing vrij kort. Deze begint zo half maart en duurt tot half mei. De temperatuur loopt in dit seizoen vrij snel op: van een gemiddelde maximumtemperatuur van 12 graden half maart naar gemiddeld 27 graden half mei. In de lente is er geregeld sprake van vrij harde wind. Soms voert die wind volop woestijnzand mee waardoor er sprake is van een zandstorm. Dit soort dagen zijn niet de meest aangename in Beijing. Op dit soort dagen zie je de inwoners op allerlei manieren hun luchtwegen en ogen beschermen tegen het vele zand dat in de lucht hangt. Op dagen dat het niet zo hard waait, vormt smog juist vaak een probleem. De combinatie van weinig bewolking, weinig wind en veel uitstoot door verkeer zorgt ervoor dat Beijing regelmatig onder een laag smog bedekt is in het voorjaar. Op dagen dat er geen sprake is van smog of een zandstorm is het geregeld aangenaam in Beijing. Het is niet meer zo snel te koud en dagen dat het te warm is komen ook niet zo vaak voor. Naarmate het voorjaar op z’n einde komt neemt die kans wel toe.
Zomer in Beijing
De zomers zijn nat en warm in Beijing. Het weer toont in dit seizoen eigenlijk een tropisch karakter. Dit komt vooral omdat het weer onder invloed komt te staan van zuidelijke stromingen die warmte en vocht meevoeren uit tropische regio’s. De kans op neerslag neemt enorm toe ten opzichte van het voorjaar. Je ziet een duidelijke piek in de hoeveelheid regen in de maanden juli en augustus. Met een gemiddelde maandelijkse hoeveelheid van respectievelijk 185 en 160 millimeter zijn deze twee maanden samen goed voor meer dan de helft van de hoeveelheid neerslag die er op een heel jaar in Beijing valt. Dat ligt zo tussen de 550 en 600 millimeter. Deze moessonperiode kent verschillende vormen van neerslag. Soms is het een flinke regenbui waarna het snel weer opklaart, soms heb je een dag waarin het een groot deel van de tijd regent.
Door de combinatie van relatief veel regen, hoge temperaturen en een hoge relatieve luchtvochtigheid is de zomer niet de perfecte reismaand voor Beijing. Het voordeel is wel dat dit vaak gunstig werkt voor de prijzen van vliegtickets en hotels. Een uitzondering hierin vormt de schoolvakantieperiode. Juni en september zijn zowel klimatologisch als prijstechnisch daarom de betere maanden van de zomer.
Najaar in Beijing
Beijing kent een vrij kort najaar. Gemiddeld dalen de maximumtemperaturen pas in de derde decade van september onder de zomerse grens van 25 graden Celsius. Dat is het moment dat Beijing vanuit de zomer het najaar inglijdt. Behalve dat de temperaturen gaan dalen, neemt ook de kans op neerslag snel af. Zo heb je begin september nog 24% kans op enige neerslag, terwijl dat eind september nog maar 14% is. Voor de mensen in Beijing betekent dit dat de kans op blauwe luchten steeds groter wordt. Dat is mede omdat in het begin van het najaar er over het algemeen wat minder kans op sterk vervuilde lucht boven Beijing is dan in het voorjaar.
Het najaar duurt eigenlijk maar een maand of twee. Lokaal beschouwt men de korte najaarsvakantie die de Chinezen begin oktober hebben eigenlijk als het begin van het najaar. Deze periode duurt tot eind november. In dit tijdsbestek daalt de gemiddelde maximumtemperatuur van 23 graden begin oktober naar 6 graden eind september. De gemiddelde minimumtemperatuur daalt in deze zelfde periode van 12 naar -3 graden Celsius. De kans op neerslag en op bewolking neemt dermate af dat veel mensen dit seizoen als het aangenaamste seizoen van het jaar ziet in Beijing. De wind neemt wel wat toe in de herfst. Waar de gemiddelde windsnelheid in oktober nog rond de 8,5 kilometer per uur lag, daar ligt deze in oktober en november rond de 11 kilometer per uur. Op winderige dagen zorgt dit voor het sneller vallen van de bladeren, net als bij ons.
Orkanen
Beijing ligt in een regio waar orkanen voor kunnen komen. Hoewel de stad niet direct aan zee ligt, kun je tussen eind juni en begin december te maken krijgen met een orkaan. In China noemen ze een storm met orkaankracht overigens een tyfoon (of typhoon) of taifoen. Orkanen komen in vrijwel heel het zuidoosten van Azië voor. Ze ontstaan boven het relatief warme zeewater en trekken vanaf de Grote Oceaan in westelijke tot noordwestelijke richtingen naar Azië. Omdat een orkaan voordat hij Beijing al een stuk over land heeft moeten trekken, heeft hij vaak wel wat aan kracht verloren. Vaak is het in het geval van Beijing niet de storm zelf die schade veroorzaakt, maar is het de grote hoeveelheid neerslag door orkaanactiviteit in de buurt die een vernietigende werking kan hebben op de stad. Zo heeft een tyfoon in 2016 gezorgd voor de zwaarste overstromingen in zestig jaar in Beijing met 37 officiële doden ten gevolge.
Het is overigens niet zo dat Beijing ieder jaar met een tyfoon te maken krijgt. De kans dat je tijdens je verblijf in Beijing getuige zult zijn van wind met orkaankracht of de indirecte gevolgen van een orkaan in de buurt is zelfs in het orkaanseizoen minder dan een tiende procent. De kans is het grootste in de maanden augustus en september.
Luchtvervuiling
Al jarenlang is luchtvervuiling een serieus probleem in wereldstad Beijing. Op het moment dat de economie in China in een stroomversnelling kwam en steden zoals Beijing enorm begonnen te groeien, heeft men voorrang gegeven aan de economische groei en weinig tot geen rekening gehouden met de gevolgen voor het milieu. “Eerst geld verdienen, dan kijken hoe we andere problemen oplossen” is jarenlang het gedachtegoed geweest in China. Dat de wegen niet geschikt waren voor de enorme stroom aan verkeer die door de groei ontstond heeft men al snel gemerkt. De hoeveelheid uitlaatgassen die de inmiddels miljoenen auto’s in Beijing samen uitstoten is enorm. Het filerijden heeft dat probleem alleen nog maar vergroot. Een enorme hoeveelheid zware industrie zorgt voor een extra dosis vervuilende uitstoot boven Beijing.
De combinatie van de ligging tussen de bergen en de grote hoeveelheid uitstoot zorgt vaak voor smog. Soms is de hoeveelheid vervuiling zo erg dat er gewoon een dikke laag van bruine mist lijkt te hangen boven Beijing. Helaas is het geen mist, maar een onaangename mix van giftige stoffen die ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit boven Beijing zeer ongezond is. Op dagen dat er weinig wind staat en er een periode is met weinig of geen neerslag is de smog het ergste. Het is op dat soort dagen eigenlijk niet mogelijk om fatsoenlijke foto’s te maken in de buitenlucht. Sterker nog: als toerist kun je je tijd dan beter doorbrengen binnen, bijvoorbeeld in musea of winkelcentra.
Na een hevig geval van smog in een redelijk deel van China in 2013, waarbij ongeveer 600 miljoen mensen last hadden van de hevige luchtvervuiling, is het besef gekomen bij de overheid dat dit probleem serieus aangepakt moet worden. Sindsdien is men bezig om op allerlei manieren de luchtvervuiling aan te pakken. Dit gebeurt met wisselend succes. Gemiddeld genomen is de lucht boven Beijing al wat schoner geworden. Of moeten we zeggen “minder extreem vervuild”. Er is echter nog een lange weg te gaan en wie Beijing bezoekt die moet nog steeds rekening houden met de kans op vervuilde tot sterk vervuilde lucht. Voor longpatiënten is dit een zwaar probleem. Ophttp://aqicn.org/city/beijing/ kun je zien hoe vervuild de lucht boven Beijing op dit moment is en wat de verwachting voor de komende dagen is.