De Verboden Stad in Beijing

Wie naar China gaat kan eigenlijk niet om de stad Beijing heen. En in Beijing is de Verboden Stad een absolute must see. Met zo’n 80.000 bezoekers per dag is het dé publiekstrekker van de stad. Maar hoe komt de verboden stad in Beijing aan zijn naam en wat kun je er allemaal zien? We geven je hieronder alle informatie voor je bezoek aan dit Wereld Erfgoed.



Geschiedenis

De Verboden stad is aan het begin van de 15e eeuw gebouwd door keizer Yongle als vervanging van de keizerlijke residentie in Nanjing. In slechts 14 jaar werden de gebouwen in de Verboden Stad voltooid. Veel van de gebouwen zij in de loop der eeuwen vervangen, waardoor degenen die er nu staan voornamelijk stammen uit de 18e eeuw.

Zowel de keizers uit de Ming dynastie als de keizers uit de Qing dynastie bestuurden het rijk vanuit dit Gugong, keizerlijke paleis. Het hele complex is 750 x 960 meter en de paleismuren hebben een omtrek van 3,5 kilometer. De Verboden Stad bestaat uit een binnenhof en een buitenhof. In het binnenhof vind je de keizerlijke paleizen. In het buitenhof staan verschillende paviljoenen waar de keizer belangrijke besprekingen hield.

De Verboden Stad was letterlijk verboden voor de gewone burger. De Gugong (Keizerlijk Paleis) zoals de Verboden Stad in de volksmond wordt genoemd, was alleen toegankelijk voor de keizer en zijn gevolg. Vandaar dus de naam: Verboden Stad.

De meeste gebouwen zijn gerestaureerd en er bevinden zich diverse musea binnen de muren van de Verboden stad. Men probeert zo veel mogelijk kunstschatten terug te krijgen en tentoon te stellen op de plaats waar ze thuishoren.

Weetjes

– De speelfilm “ The last Emperor” uit 1987 is voor een groot deel opgenomen in de Verboden Stad
– Op het terras van de tempel vind je een bronzen bak. Kooplui maakten houten bakken waarvan de inhoud moest overeenstemmen met de bronzen keizerlijke bak. Dit was de eenheidsmaatstaf voor rijst.
– Om de Verboden Stad ligt een gracht. Bij het uitgraven hiervan kwam zand vrij dat werd gebruikt voor de aanleg van een heuvel in het Jingshan Park.

Een bezoek

Wanneer je in Beijing bent, mag een bezoek aan de Verboden Stad dus niet ontbreken. Het beste plan je dit vroeg op de dag om de drukte voor te zijn. Je kunt de stad met een gids bezoeken die je alle ins en outs vertelt, maar je kunt ook kiezen voor een audiotour. Hiermee loop je zelf langs de verschillende bezienswaardigheden.

De tickets voor een bezoek kosten in het laagseizoen 40 CNY en in het hoogseizoen betaalt je 60 CNY. De tickets kun je vooraf online bestellen wat je weer tijd in de wachtrij voor de kassa bespaart. 10 CNY is ongeveer €1,25.

De openingstijden van de Verboden Stad zijn in het laagseizoen 08:30 tot 16:30 uur (laatste toegang om 15:40) en in het hoogseizoen 08:30 tot 17:30 uur (laatste toegang om 16:10)

Niet te missen:
In het grootste paleizencomplex ter wereld kijk je je ogen uit. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

– Poort van de Hemelse Vrede
Vanaf het plein van de Hemelse Vrede kun je deze poort met zijn afbeelding van Mao al bewonderen. Deze poort is tot twee keer toe afgebrand en opnieuw opgebouwd. De laatste keer was in 1651.

– De Hal van de Opperste Vrede
De grootste en meest belangrijke hal van het hele complex. Hier werden in de 15e eeuw bijvoorbeeld de bijeenkomst voor de verjaardag van de keizer gehouden.

– De Keizerlijke tuin
De prachtig aangelegde en onderhouden Chinese tuin biedt een moment van rust. Bewonder de schitterend perken, paviljoens en loop over de vele wandelpaden.

– Klokkenmuseum
In de Verboden Stad bevinden zich diverse musea, waaronder een bijzonder klokkenmuseum. Hier vind je meer dan 100 eeuwenoude klokken van over de hele wereld. Houd er rekening mee dat er een toeslag moet worden betaald als je deze tentoonstelling wilt bezoeken.

Gouden Tip: Combineer een bezoek aan de Verboden Stad met een bezoek aan het Jingshan park direct hierachter. Vanuit dit park heb je een fantastisch uitzicht over de Verboden Stad, vooral als je naar het Paviljoen op de tip van de heuvel klimt. De entree voor het park bedraagt 5 CNY.