Bezienswaardigheden in Beijing

Duizenden jaren aan historie en cultuur in een grote stad levert een ruim en boeiend aanbod van allerlei bezienswaardigheden, monumenten, musea en bijzondere plekjes op. Wie Beijing bezoekt die zal zich echt geen moment hoeven te vervelen; zoveel is er te zien en te doen. Wie de belangrijkste highlights van Beijing wil ontdekken die mag gerust een dag of vijf tot zes daarvoor uittrekken, zo niet nog langer. De stad heeft niet alleen veel te bieden, maar het is ook een grote stad. Dit heeft als gevolg dat je niet alleen redelijk veel tijd nodig hebt om van alles te ontdekken, maar dat je ook tijd nodig zult hebben om je te verplaatsen tussen de verschillende bezienswaardigheden.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Beijing bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Beijing.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Beijing
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Beijing via GetYourGuide

Tiananmenplein

In het hartje van Beijing vind je het Tiananmenplein, een van tien grootste pleinen ter wereld. Het plein dankt zijn naam aan de Tiananmen, letterlijk vertaald als ‘Poort van de Hemelse Vrede’, de oude stadspoort die de Verboden Stad in het noorden en het plein van elkaar scheidt. Deze poort werd tijdens de Ming dynastie in 1415 gebouwd en heeft sindsdien veel memorabele momenten in de Chinese geschiedenis mogen aanschouwen, niet in het minst het moment waarop Mao het begin van de Chinese Republiek uitriep. Sinds de aanleg van het Tiananmenplein zelf in 1651 werd het doorheen de eeuwen steeds verder uitgebreid tot het in de jaren 1950 maar liefst vier keer zo groot was als oorspronkelijk. Een bezoek aan China is niet compleet zonder een bezoek aan het Nationale Museum van China, de Grote Volkszaal of het Mausoleum van Mao, die het plein flankeren.

Verboden Stad

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de Verboden Stad in Beijing wel degelijk toegankelijk voor een bezoek. De letterlijke vertaling van de Chinese benaming is Paarse Verboden Stad, waarbij verboden aangeeft dat men het paleizencomplex enkel mag betreden of verlaten met toestemming van de keizer. Eeuwenlang woonde de keizer van China hier met zijn familie en hofhouding. Daardoor was het tegelijk het ceremoniële en politieke hart van de Chinese regering. De Verboden Stad werd gebouwd vroeg in de 15e eeuw op een domein van maar liefst 72 hectare. De 980 gebouwen zijn tot op de dag van vandaag het meest iconische voorbeeld van de Chinese architectuur en het hele complex werd in 1987 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Uitgebreide info over de Verboden Stad

Zomerpaleis

In het noorden van Beijing kijkt de Langleven-heuvel uit over het aangelegde Kunming-meer van het Zomerpaleis. Het paleis en zijn tuinen werden tijdens de Qing dynastie aangelegd, gebaseerd op de Chinese mythe over drie goddelijke bergen in de Oostelijke zee. In het Zomerpaleis vind je details terug die doen denken aan architectuur en bezienswaardigheden uit heel China. De tuinen waren ingericht ter ontspanning voor de keizer, al trok de keizerlijke familie zich hier ook terug na de troonsafstand van Puyi, de laatste keizer. Sindsdien heeft de burgerlijke regering het beheer van het Zomerpaleis op zich genomen en tegenwoordig kan het publiek zich vergapen aan de prachtige gebouwen en tuinen. De oorspronkelijke Oostelijke Paleispoort begroet je bij het binnenkomen, de hal van Jade Gordijnen en Yiyun hal tonen je hoe de keizerlijke familie ooit woonde, of bezoek de oude Dehe-tuin waar prachtige opera-recitals werden opgevoerd.

Chinese Muur

Wie denkt aan China, denkt sowieso aan de Chinese Muur. Hun verhalen zijn dan ook onherroepelijk met elkaar verbonden. De eerste delen van de muur werden al gebouwd eeuwen voor onze jaartelling, maar de muur zoals we ze nu het beste kennen werd gebouwd onder de Ming dynastie tussen de 14e en 17e eeuw. Doorheen de eeuwen werden ook garnizoenen gestationeerd in de indrukwekkende torens en barakken, en werden de bakens gebruikt om met behulp van vuur en rook boodschappen snel over honderden kilometers te verspreiden. Als hoofdstad heeft Beijing uiteraard een paar memorabele stukken van de muur op zijn grondgebied, zoals de Badaling en Mutianyu, de gerestaureerde Juyonguan, Jinshanling en Simatai of de prachtige verwilderde stukken in Jiankou en Gubeikou. Badaling is het bekendst, best bewaard en heeft prachtige uitzichten, alsook een volledig uitgerust militair complex. Wie het liever iets rustiger heeft, plant beter een uitstap naar Juyonguan.

Qianmen Dajie

Als je over de 845 meter lange Qianmen Dajie kuiert, zou je haast vergeten dat je over één van Beijings oudste schatten wandelt. Ooit was deze straat het hart van het oude commerciële centrum van de stad. De straat werd al in de 14e eeuw aangelegd en vertrekt naar het zuiden vanaf het Tiananmenplein. Oorspronkelijk bevonden de oude ambachtshallen zich langs de Dajie, net als huizen waar mensen uit heel China verbleven terwijl ze zich voorbereiden op de keizerlijke examens. Doorheen de eeuwen kwamen daar prachtige theehuizen, theaters en lantaarnmarkten bij. Jammer genoeg werd de hele straat in as gelegd tijdens de belegering in 1900. De huidige straat werd heropgebouwd met alle moderne luxe en faciliteiten, maar werd gebaseerd op historische foto’s zodat de pracht van weleer behouden werd.

Tempel van de Hemel

In midden van een uitgestrekt park in het zuiden van de stad torent de Tempel van de Hemel uit boven Beijing. Tijdens de Ming dynastie werden hier plechtige ceremonies gehouden waarbij de keizer bemiddelde tussen hemel en aarde, om zo een goede oogst af te dwingen. De ceremonies gingen door in de opvallende, ronde hal die volledig in hout werd opgetrokken. Voorafgaand aan het ritueel trok de keizer zich drie dagen terug in de Hal van Keizerlijke Onthouding om te vasten. Het park rond de tempel wordt door de locals gebruikt om te ontspannen en je kan ze er vaak zien vliegeren of tai chi beoefenen.

Yonghetempel

China is een gigantisch rijk met vele verschillende culturen, die je allemaal ziet terugkomen in Beijing. In het hartje van het Dongcheng district staat de Tibetaanse Yonghetempel. Zijn architectuur is een prachtig huwelijk van de Tibetaanse stijl en traditionele Han Chinese stijl. De Yonghetempel wordt in het Chinees het Paleis van Vrede en Harmonie genoemd en huisvest de tempel en het klooster van het Tibetaanse Gelug boeddhisme. De verschillende hallen herbergen prachtige oude kunstwerken die je nergens anders ter wereld kan zien, zoals de drie Bronzen Boeddha’s van de Drie Tijden en het 18 meter hoge standbeeld van de Maitreya Boeddha, gemaakt uit wit sandelhout.

Beijai Park

Sinds 1925 kan het publiek in Beijing zich vergapen aan de prachtige paleizen en tempels van het oude Beijai Park. Het kroonjuweel is ongetwijfeld het Jadebloemeiland met zijn Witte Pagoda in het midden van het Park. Die kijkt uit over het centrale meer, de Noordzee. Eigenlijk wordt heel het Beijai Park geprezen om zijn pittoreske uitzichten en wordt het beschreven als een meesterwerk van de traditionele Chinese tuinbouw als kunststijl. Net als vele andere keizerlijke parken, werd ook het Beijai park daarvoor geïnspireerd door stukken natuur en architectuur vanuit het hele keizerrijk, zoals paviljoenen en kanalen uit de Hangzhou en Yangzhou of het Taihumeer. Ga ook zeker eens kijken in de Vijf-Draken-Paviljoenen of wandel langs de indrukwekkende Negen-Draken-Muur.

Wangfujing

Beijings meest bezochte straat is zonder twijfel Wangfujing. Sinds de eeuwwisseling werd de straat verkeersvrij gemaakt zodat voetgangers ongestoord kunnen shoppen in een van de 280 winkels die de weg flankeren, waaronder verschillende grote shoppingcentra. Ook fans van lekker eten kunnen hier hun hart ophalen en hun buikje rond eten. Wangfuijing snack street ligt vlak naast de hoofdstraat en staat vol exotische restaurantjes en kraampjes met allerlei streetfood, voor ieder wat wils. Hoewel dit allemaal heel alledaags klinkt, is de naam van Wangfujing dat zeker niet. Wang Fu betekent ‘Prinselijke woonst’, vanwege de vele aristocratische domeinen die hier ooit floreerde, en Jing betekent ‘Bron’, naar de zoetwaterbron die hier gevonden werd. Geschiedenis, shoppen en eten, de droom van elke reiziger, allemaal in één straat.

Yuanming Yuan

Chinese gebouwen krijgen doorgaans prachtige poëtische namen, maar Yuanming Yuan spant toch de kroon. Het Oude Zomerpaleis van Beijing wordt in het Chinees namelijk de Tuinen van Perfecte Lichtheid genoemd. Waar de Verboden Stad werd gebruikt voor formele aangelegenheden, is Yuanming Yuan het paleis waar de keizerlijke hofhouding voornamelijk verbleef tijdens de Qing dynastie. Het geheel aan tuinen en paleizen was meer dan vijf keer zo groot als de Verboden Stad, met honderden paviljoenen, tempels en gallerijen in zowel Europese als traditioneel Chinese stijl. Jammer genoeg werd het paleis verwoest tijdens de Tweede Opiumoorlog. Tegenwoordig zijn vooral de restanten van de Europese bouwwerken nog zichtbaar.

Water Cube

Wie de Beijing Water Cube ziet, snapt onmiddellijk waarom het gebouw zo genoemd wordt. Het Beijing National Aquatics Center werd speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008, en valt onmiddellijk op door zijn indrukwekkende architectuur. Op het eerste zicht lijkt het namelijk een gigantische, platte kubus van lichtgevende waterbubbels. Het waterthema bracht de zwemmers geluk: tijdens de spelen werden hier maar liefst 25 wereldrecords gebroken! Na de Spelen werd de Water Cube omgebouwd tot een subtropisch zwemparadijs waar zowel de inwoners van Beijing als bezoekers zich uren kunnen amuseren op de vele glijbanen, in het golfslagbad of in de spa.

798 Art Zone

Niet alleen traditionele kunst heeft een plaats in Beijing. In het Chaoyang District bezoek je de 798 Art Zone, ook wel de Dashanzi Art District genoemd. In een complex van oude, militaire fabrieksgebouwen dwaal je tussen de moderne kunst. Net toen de fabrieken verlaten werden, zochten veel van de hedendaagse artiesten in Beijing een nieuw onderkomen. Toen in 1995 de Centrale Academie voor Fijne Kunsten zich vestigde in hangar 706, volgden de kunstenaars. Tegenwoordig leeft een bloeiende gemeenschap van kunstenaars, fotografen, ontwerpers en uitgevers in 798 Art Zone. Bezoekers krijgen toegang tot de studio’s en gigantische expohallen. Let vooral ook op de kenmerkende hoge gewelven en doe je tegoed aan een hapje en een drankje in een van de café’s.

Qian Hai

Beijing heeft verschillende meren, die min of meer met elkaar in verbinding staan. Ten noorden van het prachtige Beijhai Park ligt het Qianhai Meer. Het is verbonden met de grotere Westzee, maar dit is de place-to-be om heerlijk te ontspannen. Overdag huur je een waterfiets of een bootje in een van de vele shopsop de oevers om rustig te kunnen relaxen terwijl je kijkt naar de drukte op de bruggen over het meer. ‘s Avonds komt de buurt dan weer tot leven in de vele cafees en restaurants rond het plein. Neem je tijd om de buurt te verkennen en zetel je comfortabel op een van de vele rooftopbars. Drinks with a view, en dat voor een redelijke prijs.

Jingshanpark

De geschiedenis van het Jingshanpark is bijna een millenium lang. De aarde die werd opgegraven uit de grachten van Beijings Keizerlijke Paleis, werd gebruikt om de rim 45 meter hoge Kolenheuvel aan te leggen, en vanuit het Wanchu Paviljoen kijk je uit over de Verboden Stad naar het zuiden. Tot 1928 maakte het park deel uit van het complex rond de Verboden Stad en was het enkel toegankelijk voor de keizer en zijn hofhouding. Sindsdien werd het geopend voor het publiek. Via de Poort van de Goddelijke Macht kom je vanuit het Paleislijke Museum in het park. Jiangshanpark is nu een populaire verzamelplaats voor inwoners van Beijing en je ziet hier vaak locals dansen, opera’s zingen of zich met andere culturele activiteiten amuseren.

Nationaal Museum van China

In het hart van Beijing, langs de westelijke zijde van het Tiananmenplein, staat het Nationaal Museum van China. Na het Louvre, is dit het meest bezochte museum ter wereld met 8,6 miljoen bezoekers in 2018. In het museum wil de Chinese culturele ministerie mensen onderrichten over de kunst en geschiedenis van China. Die geschiedenis gaat maar liefst 1.7 miljoen jaar terug naar de Yuanmou Man en eindigt met het einde van de Qing dynastie, het laatste keizershuis van China. Veel van de meer dan een miljoen permanentie stukken uit de permanente collectie zijn uniek en nergens anders te vinden, waaronder de Simuwu Ding, de Jaden Han Dynastie begrafenisgewaden en een collectie keramiek uit de Song Dynastie. Een tweede deel van het museum is exclusief gewijd aan de revolutie van 1949, toen China een republiek werd, zodat de mensen nooit vergeten waar men toen voor vocht.

Central Business District

Zoals de naam al doet vermoeden, is het Central Business District het hart van commercieel Beijing. De voornaamste financiële instellingen hebben hier hun zetel, net als verschillende grote media en zakenkantoren. Het CBD omvat zo’n 4 vierkante kilometer van het Chaoyang district in het oosten van de stad, en de buurt blijft groeien nu steeds meer grote bedrijven zich hier vestigen. Ontwikkeling van het Central Business District wordt dan ook gepromoot en geholpen door de stad en de regering. De buurt valt vooral op door zijn prachtige wolkenkrabbers, waaronder de verschillende China Wordt Trade Centers, CMG Headquarters en Beijing TV Centre.